Auteur Topic: Geschiedenis Oud Vossemeer  (gelezen 3668 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline webmaster

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 171
  • Geslacht: Man
  • local historian
  • -Locatie: Willem van Beierenstraat
Geschiedenis Oud Vossemeer
« Gepost op: juli 24, 2017, 05:56:58 pm »

1900: In de Hikkepolder laat het waterschap het eerste stoomgemaal op Tholen bouwen. De ‘Drie grote polders’ is tot 1957 in gebruik en nu weer in volle glorie opnieuw in gebruik vanaf 2005. In 1736 werd hier een duiker in Hikkepolder aangelegd met gedenksteen door J.W. van't Rosevelt, rentmeester/heer van Oud-Vossemeer. Die gedenksteen is bewaard gebleven. Op de steen van 1900 staat: gesticht onder bestuur van W.H. van Gorsel als dijkgraaf, F.J. Ampt, M.A.Douw, L.M. Friderichs als gezworenen en J.M. de Graaff als ontvanger-griffier.

1903: Met de verkoop van de laatste meestoof (ooit waren er vier) komt een einde aan een eeuwenlang bloeiende industrie: het maken van een rode kleurstof uit de wortels van de meekrapplant. Er stond er 1 aan de Mareweg en 2 achteraan de Veerweg.

1904: Bouw van een School met de Bijbel, voor christelijk onderwijs, aan de Hofstraat. In 1970 wordt een nieuwe school de Ark in gebruik genomen aan de Burg. Versluijsstraat.

1906: Nadat een dag eerder al vijf polders zijn ondergelopen (met de buurtschappen Botshoofd en ‘t Veer), overstroomt op 13 maart het dorp. Gelukkig verdrinkt er niemand. De polders Kerke, Leguit, Oud-Kijkuit, Oud Vossemeer,Slabbekoorn, Vogelsang overstroomd.
Een week later op dinsdagmorgen 20 maart 1906 komen koningin Wilhelmina en prins Hendrik de ellende zelf in ogenschouw nemen. Ze werden ontvangen door Jhr. Mr. de Casembroot. Bij het huisje van weduwe v.d. Klooster aan het einde van de Molenstraat vertoefde het koninklijk gezelschap enige tijd, tot de roeiboot in orde was gebracht.
Volgens ooggetuigen kreeg het gezelschap koffie van de Wed. v.d. Klooster en het gebrek aan koffielepeltjes was geen punt zei de weduwe en roerde met haar de vinger in het kopje van de konigin. Of de koningin de koffie alsnog heeft opgedronken is niet bekend.
Bij de Kalisbuurt kwamen ze met een roeibootje de breuk in de Vogelsangse polder bekijken.. Daar heeft ook een gedenktegel aan de rand van de weg gestaan met opschrift "20 maart 1906" die is later door weggehaald door wegwerkers.
Het provinciale watersnoodcomité keert ruim 178 mille uit aan schadevergoeding.

1908: Aan de Dorpsweg wordt op 1 november een rooms-katholieke lagere school in gebruik genomen. De Sint-Anthoniusschool verhuist in 1977 naar nieuwbouw aan de Burg. Versluijsstraat. Twaalf jaar later volgt, net als bij beide andere scholen in het dorp de vorming van de basisschool onder één dak.

1910: Theodore Roosevelt, 26e president van de Verenigde Staten van 1901-1909, bezoekt in 1910 Nederland, omgeving Den Haag. Hij kende nog enkele Nederlandse woorden.

1914: Op 21 maart ziet in het dorp de eerste afdeling van een vakbond het licht, de rooms-katholieke landarbeidersbond Sint Deusdedit. Voor het eerst bundelen arbeiders hun krachten om van werkgevers betere werk- en leefomstandigheden af te dwingen. In 1923 leidt dat tot een staking (van zowel de katholieke als de christelijke landarbeidersbond) van zes dagen, wanneer de werkgevers het uurloon niet verder dan 22 cent (was 20 cent) willen verhogen. Uiteindelijk bereikt men een akkoord: in de maanden november t/m maart wordt 23 cent betaald, april t/m juli 24 cent en augustus t/m oktober een kwartje.

1919 In augustus wordt een afdeling opgericht van de Bijzonderen Vrijwilligen Landstorrn - een soort vrijwillige burgerwacht van oud-dienstplichtigen. Ze houdt regelmatig schietoefeningen op een haan in de Vogelzangpolder en wordt in juli 1940 op last van de Duitsers opgeheven.

1923: Het dorp krijgt voor het eerst een busverbinding. Plaatselijk ondernemer C. van de Klundert gaat rijden tussen Sint-Annaland en Bergen op Zoom.

1923: Waterleiding wordt in gebruik genomen.

1925: Heroprichting van Oud-Vossemeers Muziekvereniging. Twee jaar later verrijst op het dorpsplein tegenover de dokterswoning een muziektent, die in 1965 wordt afgebroken.

1927: Henry A. Wallace minister van Landbouw, later 1941-1945 vicepresident onder Franklin Delano Roosevelt,bezoekt Oud Vossemeer en het Roosevelthuis.

1928: Twintig inwoners die hebben geweigerd aan te sluiten op het waterleidingnet (dat lag er toen alweer vijf jaar) zijn veroordeeld tot een boete van 50 gulden. Hun gratieverzoek aan de koningin wordt niet gehonoreerd.

1928: de Molen de Vos aan de Molendijk wordt afgebroken.

1929:: Het leesgezelschap Leeslust bestaat 100 jaar. Het is in 1829 opgericht. Wordt opgeheven in 1988.

1929: Aansluiting van het dorp op het elektriciteitsnet. Rond 1970 wordt een aardgasleiding aangelegd en in 1983 de kabeltelevisie in gebruik genomen.

1933: De Oud-Vosserneerse Voetbal Club (OVC) wordt kampioen in de Brabantse voetbalbond en mag als eerste Thoolse club promoveren naar de KNVB.

1934: Mr. J.J. Versluijs wordt benoemd tot burgemeester op woensdag 11 April. Op donderdag 6 september van dat jaar in De Krim had de huwelijksvoltrekking plaats van mr. J.J. Versluys, burgemeester van Oud-Vossemeer, en mej. Sybrandy. Hij zal de laatste burgemeester zijn van de zelfstandige gemeente en overlijdt in 1969.

In 1929 en 1934 bezoekt FDR's neef Theodore Douglas Robinson Tholen om te zoeken naar de roots van de Roosevelt familie. Na zijn dood in 1934, wordt deze zoektocht voortgezet door Grenville Temple Emmet. (1877-1937) Mede daardoor verschijnen er in 1936/1937 een aantal artikelen over Oud Vossemeer en Roosevelt.

1937: Woensdag 20 januari, hield Grenville Emmet, vriend van Franklin Delano Roosevelt, hield vanuit het ambachtsherenhuis een CBS radio uitzending op de dag van de 2e inhuldiging van Franklin Delano Roosevelt, de 32e president van de Verenigde Staten. Hij vertelde de Amerikaanse luisteraars het verhaal van Claes Maertenszoon van 't Rosevelt die naar Amerika vertrok.

1938:1938: Jubilieum Konigin Wilhelmina op 6 september.

1940: Op 16 mei krijgen de 200 Nederlandse militairen die het dorp tegen de Duitsers moeten verdedigen, het bevel terug te trekken naar Stavenisse. Hun wapens laten ze achter op het plein van de openbare school.

1943: Op zaterdag 1 mei gaan 180 landarbeiders uit het dorp in staking als ze horen dat de Duitsers het gecapituleerde Nederlandse leger weer in krjgsgevangenschap willen voeren. Ook 3 mei wordt er gestaakt, zo’n 30 stakers worden opgepakt en die dag in de school vastgehouden.

1944: In februari moet iedereen op last van de Duitsers het dorp verlaten. Het gebied wordt onder water gezet door alle sluizen te openen; een poging om een geallieerde landing te bemoeilijken.

1944: De bevrijding eist zijn tol tijdens beschietingen tussen de Ordedienst vanaf het veer en Duitsers in stellingen aan de Brabantse kant van de Eendracht. Op 2 november raken daarbij de OD’ers Bou Kooijman uit Sint-Annaland en Cor Franken uit Bergen op Zoom dodelijk gewond. Het blijft ter plekke onrustig totdat de Canadezen op 4 november Steenbergen hebben bevrijd.

1945: Na de bevrijding gaan diverse inwoners scheep naar Nederlands-Indië, om dit te bevrijden van de Japanners. Ook doen Vossemeerders in de jaren daarna mee aan de politionele acties in dit land, terwijl in de jaren ‘80 en ‘90 verschillende inwoners door de Verenigde Naties worden uitgezonden naar Libanon en voormalig Joegoslavië.

1946: In juni doen prinses Juliana en prins Bernhard het dorp aan, onderweg naar Tholen. Het hele dorp loopt uit voor het prinselijk paar dat met de veerpont arriveert.

1950: Op 20 juni bezoekt de weduwe van de Amerikaanse president F.D. Roosevelt, Anna Eleanor Roosevelt, het dorp.

Op 19 juni 1950 bezocht Anna Eleanor de koninklijke familie, Koningin 

Juliana en prins Bernard en kinderen.
Op 19 juni 1950 bezocht Anna Eleanor de koninklijke familie, Koningin Juliana en prins Bernard en kinderen,met wie ze een heel goede band had en meermalen bezocht, getuige onderstaande foto uit 1948.

Bezoek van Eleanor aan Koninklijke familie, 2 januari 1948
Bezoek van Eleanor aan Koninklijke familie, 2 januari 1948
Op 22 juni ging zij door naar Brussel.

De Amerikaanse Roosevelts stammen uit Nederland volgens henzelf, na onderzoek vanaf 1920, maar het bewijs leveren dat ze verwant waren aan de Thoolse en Vossemeerse familie van t' Rosevelt die hier tot eind achttiende eeuw leefde, is nog niet geleverd maar zoals William Cowper al zei:
Absence of proof is not proof of absence op z'n nederlands: Afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid

Anna Elenaor Roosevelt

bij het Roosevelthuis

Anna Elenaor Roosevelt bij het Roosevelthuis

Nog meer fotos van toen:
Het kerkregister met de namen van de

Amerikaanse RooseveltsDe karakteristieke

voordeur van het RoosevelthuisDe hal van

het RoosevelthuisBekend bij de dorpelingen

als klaslokaal voor de kleuterschool van rond 1960!

1953: Doordat de zeedijk het tijdens een stormnacht aan de Brabantse kant van de Eendracht begeeft, blijft het dorp gespaard bij de overstromingsramp van 1 februari.

1953: De voormalige hervormde pastorie(1895) wordt na een verbouwing in gebruik genomen als gemeentehuis. Sinds 1975 is het dorpshuis De Vossenkuil
De rest van de aanbouw van de Vossenkuil wordt gesloopt in 2005.
De oude pastorie zal worden verbouwd tot koop-appartementen..

1954: De brandweer krijgt voor het eerst de beschikking over een auto. Per 1 februari 1975 wordt het brandweerkorps opgeheven.

1956: Uit een scheuring in de Christelijke Gereformeerde Kerk ontstaat de Gereformeerde Gemeente in Nederland, die kerkt in de F.D. Rooseveltstraat.

1957:In de Hikkepolder laat het waterschap in 1900 het eerste stoomgemaal op Tholen bouwen. De ‘Drie grote polders’ is tot 1957 in gebruik en nu weer in volle glorie opnieuw in gebruik vanaf 2005.

1959: Achter het gemeentehuis wordt een wijkgebouw van het Groene Kruis met badhuis gerealiseerd. Dat kan door een gift uit Zwitserland na de watersnood. Het gebouw was later uitleenpost van de bibliotheek. In 2005 gesloopt vanwege de bouw van de nieuwe Vossenkuil.

1959: Dijkgraaf Hendrik van Gorsel van het waterschap Oud-Vossemeer wordt de eerste dijkgraaf van het fusiewaterschap Tholen.

1959: Mr. J.J. Versluijs viert zijn 25 jarig jublieum als burgemeester van Oud Vossemeer. hij wordt benoemd tot burgemeester op woensdag 11 April 1934. Op donderdag 6 september 1934 in De Krim had de huwelijksvoltrekking plaats van mr. J.J. Versluys, burgemeester van Oud-Vossemeer, en mej. Sybrandy. Hij zal de laatste burgemeester zijn van de zelfstandige gemeente en overlijdt in 1969.

1962/63 De winter is zo streng, dat de zoute Eendracht dichtvriest en er over het ijs van en naar Brabant gelopen kan worden.

1970:Die Heenetrechtschool in gebruik genomen aan de Burg, Versluysstraat, evenals de Ark en St. Anthonius.

1970:Een aardgasleiding wordt aangelegd en in gebruik genomen.

1970: Het Roosevelthuis wordt afgebroken.

Voorkant Roosevelthuis voor de afbraakAchterkant Roosevelthuis voor de afbraak

Luchtfoto Oud-Vossemeer,Roosevelthuis is

afgebroken

1971: Op 1 juli komt er een einde aan de zelfstandige gemeente Oud-Vossemeer, Met de zes andere gemeenten op het eiland Tholen wordt ze tot één nieuwe gemeente Tholen samengevoegd. De tegenstand ertegen is groot. Een commissie uit de Eerste Kamer krijgt 700 handtekeningen overhandigd van volwassen inwoners die tegen de herindeling zijn. De gemeente telt opdat moment 2118 inwoners. De laatste gemeenteraad wordt gevormd door Adrie van Fngelen (VVD, waarnemend burgemeester), Cees de Leeuw (KVP, wethouder), Piet Klippel (CHU), Kees Droogers (ARP/SGP), Piet Mees (KVP), Thijs van Tilbeurgh (KVP) en Adrie Goudzwaard (PvdA).

1972: Tussen de Van Haaftenpoider en Sint-Philipsland wordt - in het kader van de Deltawerken - een dam gelegd door de Krabbenkreek. Het is de huidige Krabbenkreekweg. In de 17e eeuw was dat ook al eens geprobeerd, maar toen brak ze enkele keren door en bleven verdere pogingen achterwege.

1972: Op 8 november wordt de brugverbinding met Nieuw-Vossemeer opengesteld voor fietsers en voetgangers. Vanaf 11 april 1974 kan ook het autoverkeer eroverheen.

1973:Het pontveer aan einde van de Veerweg ,begonnen 1567/1569, stopt februari 1973.

1975: In de Hofstraat wordt een nieuwe gereformeerde kerk gebouwd.

1975: Het voormalige gemeentehuis wordt dorpshuis de Vossenkuil. In 2005 wordt de aanbouw afgebroken. De oude hervormde pastorie zal worden verbouwd tot koop-appartementen.

1975: Oud-onderwijzeres Mie Hommel ontvangt als eerste inwoner de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

1975: Op 23 september wordt het Schelde-Rijnkanaal, aangelegd door de Eendracht, officieel geopend door koningin Juliana en de Belgische koning Boudewijn. Oud-Vossemeer verliest door de kanalisering zijn haventje.

1976: Oud-inwoonster Lia Duine wordt gehuldigd in haar geboortedorp. Ze doet als zwemster in Montreal mee aan de olympische spelen voor gehandicapten en wint daar vijf gouden en twee zilveren medaiiles.

1983:Kabeltelevisie wordt in gebruik genomen.

1988: Op 6 februari wordt op het gazon bij de hervormde kerk een lindeboom geplant ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Beatrix. Op koninginnedag wordt er een plaquette bij geplaatst. maar die is na een aantal jaren alweer verdwenen.

1988: In juni heffen de overgebleven vijf leden het leesgezelschap Leeslust op. Het is in 1829 opgericht.

1991: Een kleindochter van de Amerikaanse president F D. Roosevelt onthult op kermisvrijdag het kunstwerk De vier vrijheden van Niek v. d. Boezem. Nog diezelfde nacht wordt het vernield, wat waarschijnlijk te maken heeft met de onvrede bij een deel van de inwoners over het verplaatsen van de kermis vanwege de onthulling.

1999: Het dorp telt medio dit jaar 2504 inwoners. In honderd jaar tijd is dat een groei van 26,7%.

« Laatst bewerkt op: juli 24, 2017, 05:59:33 pm door webmaster »